KOGNİTİF TERAPİ NEDİR?

KOGNİTİF TERAPİ NEDİR?

Kognitif Terapi,1960 yılında  Amerikalı bir psikiyatrist olan Aoran T.Beck tarafından ilk olarak depresyonun tedavisi için bulunmuş bir psikoterapi yöntemidir. Öncelikle depresyon tedavisinde etkililiği kanıtlanmış, ilerleyen yıllarda pek çok psikolojik soruna yönelik iyileştirici etkisi ve dünya çapında güvenilirliği, bilimselliği kanıtlanmıştır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan bilimsel psikoterapi yöntemlerinden biridir. Kognitif Terapinin temel amacı; danışanda bilişsel(zihinsel) değişimi sağlamaktır. Kognitif Terapi, öncelikle duygu ve davranışlarımıza neden olan ve zihnimizden anlık olarak geçen düşünce ve inançlarımızı belirlemeyi ve bu düşünceler, inançlar üzerine çalışmayı hedefler. Bunun sebebi; duygularımızın ve davranışlarımızın zihnimizden geçen düşüncelerimizin ve inançlarımızın bir çıktısı olmasıdır. Mesela, yolda komşusuyla karşılaşan biri, komşusunun kendisine selam vermediğini görür ve aklından anlık olarak bir takım otomatik düşünceler geçirir: “Komşum bana selam vermedi. Çünkü artık beni önemsemiyor”. Bu düşünce kişinin karşısındakine öfkelenmesine, kırılmasına ve benzeri duygular yaşamasına ve buna göre tepkiler vermesine neden olur. Oysa ki, komşusu kendisini farketmemiş olabilir, ya da komşusu o gün dalgın olabilir. 

Görüldüğü üzere, olayların kendisi değil olaylara bakış açımız duygularımızı ve davranışlarımızı etkilemektedir. Bu sebeple Kognitif Terapi, öncelikle sorunu tespit edip, sorunun altındaki inanç ve düşüncelerin tespit edilmesi, farkedilmesi ve bu düşünceler üzerine çalışılmasını asıl değişimin başladığı yer olarak görür. Kognitif Terapi, terapistin otorite olup danışan yerine değişimi sağladığı bir yöntem olmak yerine, danışanla terapistin işbirliğine önem verir ve değişim için danışanın aktif olarak seanslara katılımına önem verir. Bu süreçte terapist, danışana tavsiyelerde bulunan ve danışanı rahatlatan biri olmak yerine, danışanın kendi potansiyelini ortaya çıkarması, güçlü yönlerinin farkına varması ve yaşadığına benzer olumsuz durumlarla tekrar karşılaştığında nasıl başaçıkabileceği konusunda danışana yol gösteren kişidir. Bunun yanısıra, psikoterapi her bireyin kendi terapi yolculuğudur. Kognitif Terapi’ye göre bu yolculukta terapistle danışanın arasındaki ilişkinin önemi büyüktür.

Son olarak, Kognitif Terapi problemi çözmeyi hedefleyen, çözüm odaklı ve şimdiyi vurgulayan bir ekoldür. Gerektiğinde geçmiş anılara dönmekle beraber, kişiyi şuan şimdi rahatsız eden yaşantılar, durumlar, duygular ve düşünceler üzerine odaklanır.0